Goede doelen 2019

Als goede doelen voor de achtste editie van de Bornse Haringparty is gekozen voor de Stichting Belevingstheater Oorlogstijd en Bevrijding in Borne en de Zonnebloem afdeling Borne/Hertme/Zenderen. We stellen ze hier kort aan u voor.

Stichting Belevingstheater Oorlogstijd en Bevrijding in Borne
De Stichting wil op 3 april 2020, precies 75 jaar na de bevrijding, de inwoners van Borne mee terug nemen naar de oorlogstijd. Op veertien locaties in Oud Borne worden historische scenes nagespeeld. Borne voor en in de oorlog, de deportatie van joden, het ‘Sperrgebiet’ en het verzet. De historische wijk zal worden aangekleed in de stijl van toen, ondersteund met lichtbeelden op diverse gebouwen. Net als destijds rijden er Engelse tanks dwars door het centrum. Het Britse Dorset Regiment met de tankeenheden Royal Dragon Gards en The Sherwood Rangers zal in het Dorset Mansion House door de burgemeester worden ontvangen. Nadien wordt de bevrijding groots gevierd in een feesttent. Om dit spektakel heen worden diverse activiteiten georganiseerd waarbij zowel de jeugd als de ouderen uit het Dijkhuis worden betrokken. Bovendien wordt een bevrijdingskrant uitgegeven.


Zonnebloem afdeling Borne/Hertme/Zenderen

De Zonnebloem bestaat al zeventig jaar en is er voor volwassenen met een lichamelijke beperking. Kunnen mensen daardoor niet (meer) doen wat voor een ander vanzelfsprekend is en willen ze er graag op uit, dan kunnen ze een beroep doen op vrijwilligers van de Zonnebloem. De Zonnebloem organiseert activiteiten zoals dagtochten, vakanties en er kan een beroep worden gedaan op een Zonnebloemauto. De afdeling Borne/Hertme/Zenderen kent in totaal ruim 160 ‘gasten’ waarvoor 40 vrijwilligers klaar staan. De financiële middelen zijn echter zeer beperkt en ook wordt het aantal vrijwilligers steeds minder. Daardoor wordt het steeds moeilijker om activiteiten te organiseren.

Met de veilingopbrengst van de Haringparty wil de Zonnebloem  het mogelijk maken dat haar gasten er op 3 april 2020 bij kunnen zijn om het Belevingstheater Oorlogstijd en Bevrijding mee te maken. Daarvoor zullen bussen, taxi’s en begeleiders worden ingeschakeld. Ook hoopt De Zonnebloem nog een extra activiteit te kunnen houden, waarbij zoveel mogelijk van haar gasten aanwezig kunnen zijn.